Vai ir kas vienkāršāks par kramblu? Viss kas vajadzīgs ir pāris saujas kraukšķīgu ābolu, sulīgu zemeņu, melleņu vai jāņogu un drupačas no miltiem un sviesta + dažādas piedevas pēc patikas – auzu pārslas, rieksti vai kas cits. Garšīgi kopā ar saldējumu vai kādu mērcīti.
Bet šoreiz pavariēju mazliet kardinālāk – ābolus apslacīju ar ķiršu brendiju un drupaču pamatizejvielām – miltiem un sviestam, pievienoju cieto sieru, zaļumu sāli un timiāna lapiņas. Sanāca sāļais krambls. Garša – interesanta. Vērts pamēģināt.
Sāļais ābolu krambls
Nepieciešams:
4 nelieli āboli
3 ēd.k. ķiršu brendija
1/2 paciņa + 2 ēd.k. sviesta
3 ēd.k. miltu
4 ēd.k. rīvēta cietā siera
3 ēd.k. rīvmaizes
1 tējk. svaiga timiāna lapiņu
zaļumu sāls
Pagatavošana:
Ābolus nomizo, sagriež palielos gabalos, liek cepamtraukā, apslaka ar brendiju un pārliek gabaliņos sadalītu sviestu (2 ēd.k.). Sagatavo drupačas. Bļodā liek miltus, rīvmaizi, zaļumu sāli, timiānu un sieru. Pievieno uz rupjās rīves sarīvētu aukstu sviestu. Ar rokām samaisa, samīca, veido drupačas, skatoties, lai pa vidam izveidojas arī kādi lielāki gabaliņi. Pārber āboliem. Cep cepeškrāsnī 180C apmēram pus stundu, līdz drupačas kļuvušas zeltaini brūnas un ābolu pa malām burbuļo.
Šajā gada laikā, ja vien ēdiens nav svinīgu vakariņu sastāvdaļa, baudam kopā ar bērzu sulu, protams.
Starp citu, rīt īpaši krāsainais Lieldienu ieraksts un mana pashas recepte. Līdz rītam!