Lasis ir viena no manām iecienītākajām zivīm. Pagājušajās brīvdienās bija tā laime baudīt Latvijas lasi, īstu zivi, super garšīgu, ne salīdzināt ar oranžajiem Norvēģu radījumiem. (Kurš gan nav redzējis slaveno Ziemeļu puses epizodi par lašu audzēšanu Norvēģijā.)
Lai nu paliek ar tiem lašiem. Katra paša izvēle.
Visu ziemu nebiju bijusi pie jūras, bet man tā patīk jūra – plašums, smarža, smiltis. Un pavasaris ir īstais laiks, kad doties gar jūru meklēt “bagātības”. Daži sprungulīši bija īsti atradumi, gan dzīvē un fotogrāfēšanai noderēs…
Tvaicēts lasis un kartupeļi ar saldskābo sinepju mērci
Nepieciešams:
300 g laša filejas
5 nelieli katupeļi (ieteicams jaunie)
pāris šķēles kāds pikants siers (mans pēdējā laika atklājums Ievas siers ar amoliņu no Kokneses)
pus sauja diedzētas redīsu sēklas
2 tējk. mango etiķa (vai kāda cita pēc izvēles)
1 tējk. Franču sinepes (vai Dižonas, ja gribas pikantāk)
1 tējk. cukura
1/3 glāze vīnogu kauliņu eļļa
citronpipari, jūras sāls
Pagatavošana:
Kartupeļus kārtīgi nomazgā, pārgriež uz pusēm vai mazākās daļās. Laša filejai noņem ādu, sagriež palielos gabalos. Apkaisa ar citronpipariem un jūras sāli, arī kartupeļus apkaisa ar jūras sāli. Liek tvaicējamā katlā, tvaicē līdz viss mīksts. Liek traukā, pārkaisa ar kubiņos sagrieztu sieru, diedzētām redīsu sēklām un pārlej ar mērci, kas pagatavota, sakuļot sinepes ar cukuru un eļļu.