Vai jūs esat kādreiz tā pa īstam izjutuši Latvijas lauku sajūtu? Latvijas neskarto dabu, pļavas, kas sniedzas līdz pašam apvārsnim, saulainas mežmalas vai aizaugušus dīķus ar kurkstošām vardēm; ielūkojušies vecu, sen pamestu māju logos, papētījuši veca šķūnīša pelēkos dēļus un dakstiņus… kas par krāsu!! Vasara ir īstais laiks to izdarīt. Braukt kur acis rāda, nevis pa šoseju, bet pa maziem zemes ceļiem, cauri rudzu laukiem, starp kartupeļu vagām, garām Latvijas brūnaļām, skaitot stārķu ligzdas un mazos stārķēnus, kas tagad, vasaras sākumā sadzimuši, līdz skaits sajūk un jāsāk no jauna.
Bet kad esat atpakaļ mājās, lauku iespaidā prasās ko kreftīgu. Sēņu, selerija saknes un kokosriekstu piena sacepums ar kārtainās mīklas cepuri ir mans piedāvājums.
Sēnes ar mīklas cepuri
Nepieciešams:
200 g brūnie šampinjoni
1/3 selerijas saknes
1/2 sīpols
2 ķiploka daiviņas
6 ēd.k. augu eļļas
2/3 glāzes kokosriekstu piena
sauja rīvēta Parmesan vai cita cietā siera
250 g kārtainās mīklas
1/2 tējk. zaļumu sāls
svaigi malti pipari
Pagatavošana:
Eļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, pievieno uz rupjās rīves sarīvētu selerijas sakni un uz vidējas liesmas cep 7-8 minūtes. Atsevišķi eļļā apcep sēnes, apmēram 5 minūtes. Tad pievieno apcepto selerijas sakni, kokosriekstu pienu, 2/3 no siera, zaļumus un garšvielas. Izrullē mīklu. Ja cepsies divos nelielos trauciņos, sadaliet mīklu divos lielākos un divos mazākos gabalos (cepamtrauka diametrā). Lielākos mīklas gabalus izklāj pa trauciņu pamatni un augšā uz malām. Sadala pildījumu pa traukiem, pa virsu uzliekot mazākos mīklas gabalus, mēģinot ar pirkstiem salipināt apakšējo un augšējo mīklu. Pa virsu pārkaisa pāri palikušo sieru. Cep cepeškrāsnī 200C 20-25 minūtes, līdz mīkla apcepusies zeltaini brūna.
bildes uzdzen apetiti 🙂