Jau no bērnības ar cūku pupām biju uz Jūs. Vārījām jau stundām tos lielos kastroļus ar cūku pupu pākstīm, ēdu, bet bez īpašas sajūsmas. Līdz brīdim… kad par alternatīvu pagatavošanas metodi atklāti pateica Krista kādā bloga ierakstā pirms pāris gadiem. Kas to būtu domājis, ka cūku pupas var izskatīties un garšot tik labi… Tagad cūku pupas vāru tikai šādi – izlobu no pākstīm un sālsūdenī blanšēju minūtes 2-3, noskaloju aukstā ūdenī un izspiežu no miziņām.
Nu atkal klāt cūku pupu laiks un šovasar esmu atklājusi jaunu, neprātīgi garšīgu cūku pupu pasniegšanas veidu. Recepti adaptēju no Béatrice Peltre skaistās pavārgrāmatas La Tartine Gourmande – Recipes for an Inspired Life. Viņa, protams, nelietoja rupjmaizi, kas, manuprāt, ēdienu padara vēl garšīgāku, un man pie rokas nebija īsti laba kazas siera, tapēc izmantoju Feta sieru.
Grauzdētas rupjmaizes škēlītes ar siera krēmu un cūku pupām
Nepieciešams:
10 rupjmaizes šķēles (man ļoti atbilstoša likās grauzdējamā Fazer rupjmaize)
2 glāzes cūku pupas (izņemtas no pākstīm)
1 glāze Feta siera
1 ēd.k. piens
1 ēd.k. magoņu sēklas
orandžā paprika
1 tējk. jūras sāls
Mērcītei: 1 ēd.k. citrona sula
1 tējk. medus
1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa
jūras sāls, pipari
2-3 ēd.k. valriekstu vai vīnogu kauliņu eļļas
Pagatavošana:
Cūku pupas izloba no pākstīm. Katlā uzvāra ūdeni, pieber sāli. Verdošā ūdenī ber cūku pupas un blanšē 2-3 minūtes. Tad nolej karsto ūdeni un noskalo aukstā. Atstāj atdzist. Tikmēr tosterī apgrauzdē rupjmaizes pus škēlītes (es nogriezu garoziņas, tīri, lai smukāk).
Cūku pupas izspiež no miziņām un sajauc ar mērcīti, kas pagatavota sajaucot visas mērcītes sastāvdaļas. Pagatavo siera krēmu. Bļodiņā liek Feta sieru, pienu, magoņu sēkliņas un sakuļ viendabīgu masu, pēc nepieciešamības pievieno vēl pienu, ja šķiet, ka masa pa biezu, lai viegli uzziestu uz maizītēm.
Ņem apgrauzdētās rupjmaizes pus šķēlītes, uzsmērē apmēram ēdamkaroti siera krēmu, pa virsu liek cūku pupas un izdekorē ar papriku.
P.S. Šis bija lielisks starterīts nesenajā ballītē mūsmājās.
Starteris bija ļ o t i garšīgs, bija iespēja nogaršot.