Brīvdienas ir bijušas tad, ja svētdienas vakarā jūti to foršo “pēcgaršu”, kad prāts ir atpūties, miesa pastrādājusi, rudens darbus apdarot, garšas kārpiņas palutinātas, draugi satikti un bērni priecīgi par atvasarīgo laiku un sauli.
… un pati labākā apetīte ķirbju zupiņas baudīšanai ir svaigā gaisā, skatoties uz garāmbraucošajiem vilcieniem.
Ķirbju zupiņa ar selerijas sakni un sojas mērcē marinētiem vistas gabaliņiem
Nepieciešams:
1 kg ķirbja
1 maza selerijas sakne
1 liels burkāns
1 sīpols
2 ķiploka daiviņas
1/2 glāze kokosriekstu piena
1 vistas fileja
1 ēd.k. vieglā sojas mērce
2 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
1/2 tējk. garšviela putnu gaļai
jūras sāls, pipari
Pagatavošana:
Vistu sagriež mazos gabaliņos, liek bļodiņā, pievieno sojas mērci un garšvielu putnu gaļai (vai mazliet jūras sāls, piparu un svaigās garšvielas). Kārtīgi samīca.
Ķirbi nomizo, sagriež palielos kubiņos. Burkānu nomizo, sagriež ripiņās. Selerijas sakni nomizo un sagriež mazos kubiņos. Visu liek katlā, pielej ūdeni – tikai tik, lai nedaudz apsedz dārzeņus. Liek vārīties. Sīpolu sasmalcina, cep eļļā uz nelielas uguns. Kad sīpoli gandrīz gatavi, pievieno sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Pēc brīža pievieno dārzeņiem katlā. Tajā pašā pannā cep sagatavoto vistas fileju, līdz gatava.
Kad burkāni mīksti un ķirbis sāk jukt ārā, pievieno kokosriekstu pienu. Kad sāk vārīties, noņem no uguns un sablenderē. Pēc garšas pievieno jūras sāli un piparus.
Zupu pasniedz ar cepto vistiņu.
Ja vēlaties ko eksotiskāku, šā mēneša UNĀ ir mana recepte ķirbju zupiņai taizemiešu gaumē.